dijous, 29 de març del 2012

Crònica de l'Escola Andorrana Ordino




10è Consell General dels Joves

El Consell General va crear el Consell General dels Joves amb la finalitat de poder escoltar els joves i que puguin fer part de la tasca que desenvolupa el legislador.


Cada any, al Consell General s’hi reuneixen 28 estudiants d’entre 14 a 16 anys, per examinar i votar un seguit de preposicions de llei. Aquest any, es va celebrar el 21 de març,  el 10è Consell General del Joves i es van tractar un seguit de preposicions de llei de les quals només una d’elles no va ser aprovada. Les proposicions van ser: Proposició de llei per a la mancomunació de serveis, aprovada amb 20 vots a favor, 4 en contra i 4 abstencions, proposició de llei per a la creació del museu nacional, aprovada amb 19 vots a favor, 4 vots en contra i 3 abstencions, la proposició de llei per a la rehabilitació d’edificis i protecció dels paisatges, aprovada amb 24 vots a favor, 1 vot en contra i 3 abstencions,  la proposició de llei sobre el reciclatge de paper, que no ha estat aprovada amb 2 vots a favor, 16 vots en contra i 3 abstencions, la proposició de llei per legalitzar el matrimoni homosexual, aprovada amb 24 vots a favor, 1 vot en contra i 3 abstencions i per últim la proposició de llei sobre els medicaments genèrics, aprovada amb 22 vots a favor, 2 vots en contra i 4 abstencions.


Aquest seguit de proposicions han tingut una gran diversitat d’opinions, però una de les mes destacades ha sigut la proposició de llei per legalitzar el matrimoni homosexual on la majoria dels joves han trobat que seria molt satisfactori tenir una llei d’aquest tipus, primerament perquè així les parelles homosexuals tindrien una relació amb més compromís, i en segon lloc perquè tinguin més llibertat i que tinguin els mateixos drets que qualsevol parella. Tot i que s’ha parlat de la negativa de la unió homosexual pel Copríncep Episcopal entre els joves, s’han basat generalment per l’opinió del Copríncep Francès que ho acceptaria. 


D’altra banda hi ha hagut un gran debat al voltant de la proposició de llei sobre els medicaments genèrics, on generalment parlen del mateix motiu: s’hauria d’informar molt més als pacients sobre els diferents tipus de medicaments que tenen a la seva disposició. En les altres proposicions de llei s’ha parlat generalment del tema i hi ha hagut un debat lleuger, com la proposició de llei per a la mancomunació de serveis, la proposició de llei per a la creació del museu nacional i la proposició de llei de rehabilitació d’edificis i protecció del paisatge les quals han estat aprovades totes tres. Una de les lleis que no ha sigut aprovada, ha estat la proposició de llei sobre el reciclatge de paper, on la majoria de joves no han estat d’acord amb aquest concepte per motius que no s’acabaven d’aclarir del tot. Després de l’examen i la votació de tot aquest seguit de proposicions de llei, es va donar per finalitzada la sessió d’aquest últim Consell General dels Joves.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada